Inspectie Tehnica Periodica sector 4
Inspectie Tehnica Periodica sector 4

Servicii ITP

ITP Inspectia Tehnica Periodica
Inspectia tehnica periodica (ITP) reprezinta verificare tehnica a autovehiculului care atesta capacitatea acestuia de a participa in conditii de siguranta absoluta la trafic.

ITP-ul este obligatoriu – iar lipsa lui se sanctioneaza cu puncte penalizare, puncte amenda si retinerea certificatului de inmatriculare, verificarea ulterioara a autovehiculului in vederea redobandirii talonului efectuandu-se numai la R.A.R. Echipa noastra va vine in ajutor cu profesionalism si promptitudine efectuand verificari ITP pentru: ITP autoturisme, ITP autoutilitare, ITP autovehicule 4×4,ITP autovehicule cu tractiune integrala (4×4),ITP taxi scoala soferi.

Acte Necesare ITP
Acte necesare pentru efectuarea ITP – inspectiei tehnice periodice:

1. Certificat de inmatriculare al autovehiculului (talon) – original, sau după caz, autorizaţia provizorie de circulaţie
2. Buletinul de identitate al conducatorului auto – original
3. Polita R.C.A. (Asigurare de Raspundere Civila Auto) valabila la data inspectiei – original
4. Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original – securizata de R.A.R

Periodicitate ITP
Periodicitate ITP – Intervalul sau perioada de timp la care este obligatorie efectuarea ITP – inspecţiei tehnice periodice, in funcţie de categoria vehiculelor :

 • autovehicule destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, mai mult de 8 locuri pe scaune – la 6 luni;
 • autovehicule destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, cel mult 8 locuri pe scaune – la 2 ani;
 • autovehicule utilizate pentru transportul de persoane in regim de taxi, în regim de inchiriere şi pentru invătarea conducerii auto – la 6 luni, si autovehicule speciale ambulanta – la 1 an;
 • autovehicule destinate transportului de marfuri, avand o masă totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg – la 1 an;
 • remorci şi semiremorci avand o masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg – la 1 an;
 • autovehicule cu cel putin 4 roti, destinate transportului de marfuri, avand o masa totală maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg, cu exceptia tractoarelor – la 1 ani;
 • remorci si semiremorci avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg – la 2 ani;
 • motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roti si cvadricicluri – la 2 ani;
 • tractoare avand o masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg – la 1 an;
 • tractoare avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg – la 2 ani;
 • remorci şi semiremorci apicole – la 3 ani.

*Autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducatorului, mai mult de 8 locuri pe scaune, autovehiculele utilizate pentru transportul de persoane în regim de taxi, în regim de inchiriere şi pentru invatarea conducerii auto se supun primei inspectii tehnice periodice la un an, dacă la data primei inmatriculari în România au fost noi.

Verificare Valabilitate ITP
Nu stii cand expira ITP-ul? Verificare Valabilitate ITP – Verifica la RAR daca Inspectia Tehnica Periodica a masinii tale este valabila!

Registrul Auto Roman va ofera posibilitatea de a verifica daca inspectia tehnica periodica a masinii dumneavoastra este valabila, daca a fost inregistrata in baza de date.

Daca sunteti sigur ca ITP-ul a fost corect efectuat intr-o statie autorizata de R.A.R. pentru aceasta activitate si totusi nu va regasiti in baza de date, completati un formular de sesizare. Pentru a evita astfel de situatii, nu lasati diferite persoane binevoitoare sa va “rezolve” aceasta problema ( de cele mai multe ori aceste ITP-uri sunt false ), cel mai bine mergeti personal la o statie ITP autorizata, ocazie cu care veti afla si daca masina are eventuale probleme.

PENTRU A CONSULTA BAZA DE DATE A R.A.R. click AICI

Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice precum şi a respectării periodicităţii acestora în funcţie de categoria vehiculului, revine deţinătorului legal al acestuia.

Termenul pentru efectuarea primei inspecţii tehnice periodice se socoteşte de la data primei îîmatriculări, iar pentru următoarea inspecţie tehnică periodică, de la data celei precedente.

Vehiculele noi, înmatriculate pentru prima dată în România, nu se regăsesc pe link-ul “Verificare ITP” deoarece acestea nu au fost supuse unei inspecţii tehnice periodice.

Actualizarea bazelor de date ce furnizează informaţiile disponibile pe site se efectueaza periodic. Bazele de date ale R.A.R. ce cuprind vehiculele cu inspecţia tehnică periodică în termen de valabilitate sunt actualizate la un interval mult mai scurt de timp.

Propunere logo

ITP SECTOR 4